Säker dator – regelbundna uppdateringar och antivirus

Tänkte här samla lite länkar och tips som kan hjälpa er och inte minst mig själv att komma ihåg och hålla datorn säker. Denna sidan kommer antagligen att uppdateras efterhand.

Checklista för uppdateringar att kolla regelbundet:

Använd listan nedan för att regelbundet kolla de program som visat sig ha flest säkerhetshål senaste tiden.

 1. Gå till Windows Update (antingen via Kontrollpanelen eller dess hemsida) och se så inga kritiska uppdateringar missats. Normalt skall de installeras automatiskt men det beror lite på era inställningar och hur datorn används.
 2. Starta Adobe Reader (om ni har den installerad, används för att läsa pdf-filer) och uppe i Hjälp-menyn välj ”Kontrollera om det finns uppdateringar”. Installera allt den vill där.
 3. Gå hit och kolla om ni har senaste versionen av Adobe Flash Player. I den lilla rutan ”Version information” visas vilken version ni har installerad.

  Kolla så ni har senaste version av Adobe Flash Player. Som synes behöver jag tydligen själv uppdatera!

  Finns det en nyare version i listan nedanför till er webbläsare så gå hit för att ladda hem den senaste. OBS: avmarkera eventuell Google toolbar, antivirus eller annat extra som de vill ”erbjuda” som ”tillval”, installera enbart Flash player!

 4. Har ni Java installerat så gå hit och kolla om ni har senaste versionen. Är Suns java installerat så bör en ruta som denna startas:

  Har ni inte den senaste versionen så gå hit och installera den!
  Observera att när det gäller val av 32- eller 64-bitars Java så är det webbläsaren som styr. De allra flesta av oss kör fortfarande med 32-bitars webbläsare även på 64-bitars Windows.
 5. Använder ni Firefox webbläsare så gå till den här sidan för att kolla om något plugin behöver uppdateras.

Jo, jag är medveten om att de flesta program ovan skall automatiskt påminna en när uppdateringar finns men tyvärr är det inte alltid som det fungerar och man bör helt klart kolla manuellt med jämna mellanrum! Till exempel Flash Player har jag själv kanske påmints om max två uppdateringar för Internet Explorer men för Firefox har jag aldrig fått någon påminnelse.

Antivirus-program:

Det finns ju en mängd olika program för antivirus och det är inte helt lätt att veta vilket man skall använda. Dessutom så har dessa program en tendens att ”svälla” och bli onödigt stora och komplicerade. Så något enkelt svar för vilket program man skall välja är nog mycket upp till var och ens tycke o smak. Många av de kompletta säkerhetspaket som säljes är en kombination av Antivirus och Brandvägg, vilket naturligtvis kan kännas extra tryggt men samtidigt så har ju faktiskt Windows numera en rätt skaplig brandvägg inbyggd (i Windows 7 kan man tom. få den att som standard spärra för okända utgående anslutningar om man känner för att pilla lite extra).

Känner ni er osäker så är det alltid bäst att köpa ett färdigt komplett säkerhetspaket med både antivirus och brandvägg ifrån någon av de större säkerhetsföretagen! Några av dessa är:

Kaspersky Internet Security
F-Secure Internet Security (medföljer Telias bredband)
Eset NOD32
Symantec Norton Internet Security
Avast Internet Security

Gratis antivirus
Men vill ni enbart ha ett enkelt program som hittar virus så finns det flera gratis-alternativ som ger ett helt OK skydd:

AVG Free – Helt ok antivirus för skapligt moderna datorer med flerkärnig processor. Söker även efter virus i inkommande och utgående e-post samt har visst skydd emot Spyware.  Vid installationen se till att inte installera AVG Linkscanner och dess Toolbar. Dessa är enbart meningslöst skit som tar upp resurser och slöar ner webbläsaren!

Avira AntiVir – Trevligt antivirus som även kan installeras på äldre datorer. Tar mindre resurser än AVG. Skyddar emot virus, spyware och även en del root-kits. Saknar dock helt scanner för epost men å andra sidan så söks ju dessa ändå av i minnet när man öppnar mailen. En lite irriterande sak är den reklam för att uppdatera till köpvarianten som poppar upp varje gång en ny virusdefinition laddas hem. Den kan man dock få bort helt om man vill.

Microsoft Security Essentials –  Microsoft har numera ett eget gratis antivirus som fått ett bra mottagande! Har själv ännu ej testat det här men det verkar onekligen intressant. Tillsammans med den inbyggda brandväggen i Windows 7 så bör MSE erbjuda ett tillräckligt bra skydd för de flesta som antagligen dessutom är enkelt att använda.

Online virusscanner

Ibland kan det vara trevligt att få en ”second opinion” av en extra scanner ifall man misstänker att något är galet. Nedan hittar ni några scanners som kan köras direkt i er webbläsare:

ESET Online Scanner – samma motor som NOD32, rekommenderas.

HouseCall – Trend Micros online scanner.

F-Secure Online scanner.

Kontrollera er virusscanners funktion

För att vara säker på att er installerade antivirus verkligen fungerar och upptäcker virus så gå till EICAR och ladda hem deras testvirus. Scrolla ner på sidan och välj att ladda hem filen eicar.com. Om er virusscanner är aktiv så bör den direkt reagera på att filen innehåller ett virus och blockera den från att sparas eller öppnas.

Eicar.com är naturligtvis inget riktigt virus utan endast en testfil som antivirus-makarna kommit överens om att ha som standard. Det är alltså ingen risk att göra testet!

Testa om er Brandvägg fungerar:

För att testa om er brandvägg fungerar (antingen den i routern eller ett program på er dator) så gå till Gibson Research och deras ShieldsUP! test.

 1. Öppna GRC ShieldsUP! här.
 2. Klicka på knappen Proceed.
 3. På den nya sidan finns två rader med knappar, börja med att klicka File Sharing. Efter en stund bör ni få upp att både port 139 och NetBIOS är i ”Stealth mode”, alltså onåbara:
 4. Klicka nu på Common Ports i samma menyrad. Efter ytterligare ett tag får ni upp resultatet som bör se ut något sånt här:

  Klicka för större bild. Alla portarna bör alltså vara grönmarkerade som Stealth för maximal säkerhet, då är datorn ”osynlig” för intrång utifrån nätet. Om någon port är öppen så är det dags att kolla upp varför! Har ni själva ställt in att porten skall vara öppen (för en webbserver eller Bittorrent-klient eller liknande) så är det ju lugnt men annars bör ni finkamma er brandväggs inställningar.
 5. Vill ni göra en ännu mer noggrann test så klicka knappen All Service Ports. Det testet tar längre tid men så småningom får man upp ett rutnät som förhoppningsvis är helt grönt:

  Grönt är skönt! Får ni det här resultatet så kan ni lugnt konstatera att er brandvägg blockerar oönskade intrång utifrån. Kör någon en portscan på ert IP så syns det inte att där finns någon dator över huvudtaget.
 6. I knappmenyn hittar ni även fler tester, till exempel en där man kan välja valfri port. Kan vara bra om man vill undersöka en viss port högre upp som man vet att en känd trojan använder tex.

3 kommentarer till Säker dator – regelbundna uppdateringar och antivirus

 1. Ping: Kontrollera er antivirus-scanners funktion | Bengans Blogg

 2. Ping: Testa om er brandvägg fungerar | Bengans Blogg

 3. Ping: Flash Player 10.2 släppt | Bengans Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s