Dela eller redigera en MKV-film utan att förlora kvalité med MKVToolNix

MKV är ju numera en populär ”container” att lagra video i, speciellt högupplöst HD-video i  x264 eller något annat MP4-format. Laddar man hem en film eller ett tv-avsnitt i 720p eller 1080p idag så är det nästan alltid lagrat som en .mkv-fil.

Men hur gör man om man bara vill klippa ut och spara en del av videon utan att förlora i kvalité? Nedan visar jag ett enkelt sätt att göra detta på med gratisprogrammet MKVToolNix.

 1. Först ladda hem MKVToolNix på dess hemsida. Ni hittar installation för Windows här.
 2. Efter installation så starta programmet mkvmerge GUI via Start-menyn. Har ni i stället valt att endast ladda hem zip-filen utan installation så är det filen mmg.exe man startar.
 3. Då får ni upp det här fönstret:

  Klicka för större bild!
  Tryck knappen add och lägg till den mkv-fil ni vill redigera.
 4. Öppna samma video i det program som ni använder för att spela upp med, jag rekommenderar MPC-HC. Spela upp och pausa videon vid de ställen där ni vill dela filen och skriv ner tiden för varje punkt.
  Den här gången vill jag klippa ut och spara en intervju med Olivia Wilde som finns i mitten av filen. Den börjar vid 18:34 och slutar vid 28:55, vilket då ger mig två tidpunkter som videon skall kapas vid.
 5. Gå till mkvmerge igen och välj fliken Global:

  Markera Enable splitting och välj …after timecodes.
  Skriv in de tider som filen skall delas vid och separera dem med ett komma. Formatet är HH:MM:SS.nnnn, där .nnnn är antalet nanosekunder och kan helt utelämnas. I mitt exempel blir det alltså 00:18:34,00:28:55
 6. Välj vart den delade filen skall sparas längst ner i fönstret under Output filename:
 7. Klicka Start muxing så delas filen!
 8. Nu fick vi då tre filer och det är den mittersta filen jag vill spara, de övriga kan raderas:

Detta är bara ett exempel, det finns mängder av olika möjligheter för redigering med MKVToolNix! Man kan till exempel välja att dela upp via filstorlek i stället och man kan även sammanfoga filer mm. Allt göres utan att förlora någon kvalité eftersom själva videon inte behöver kodas om!

TIPS: För att delningen skall gå så snabbt som möjligt så välj att spara resultatet på en annan fysisk hårddisk än den källfilen ligger på. Väljer man att både läsa och skriva resultatet till samma disk så kommer dess prestanda att sjunka till under hälften.

Det här inlägget postades i Dator, Film & TV och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dela eller redigera en MKV-film utan att förlora kvalité med MKVToolNix

 1. S skriver:

  Hej!

  Programmet funkar utmärkt för mig. Men meningen till att jag personligen laddade ner programmet var för att kunna få in filer i USB:n som sedan ska in i TV:n. Problemet för mig blir att när jag delat upp filmen i ex. två delar ändras formatet till något kallat mk3d… TV:n hittar inte ens filen… Vet du något om detta och hur man kan fixa det?

  • benganrocks skriver:

   Nej, det problemet har inte jag märkt av.
   Mk3d är tydligen en variant av mkv som används till 3D-filmer.

   Men är du säker på att filändelsen ändras av MKVToolNix? Det är inte spelaren i din tv som krånglar? Du kan se i datorns utforskare att filändelsen verkligen ändrats? I så fall, vad händer om du manuellt ändrar det tillbaka till mkv?

   Antar att din USB-sticka är formaterad i Fat och bara klarar max 4 GB filer så det är därför du måste dela på dem… Då kan man ju oftast formatera om stickan till NTFS istället så slipper man det problemet. Kolla tex Sweex inlägg här: http://www.sweclockers.com/forum/6-lagring/1038990-formatera-usb-minne-till-ntfs/

   OBS! Kolla först så att din tv stödjer NTFS!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s