Extern Hårddisk – USB 3.0 vs USB 2.0

Just nu håller handlarna som bäst på att rea ut externa hårddiskar med USB 2.0 för att ge plats åt nyare modeller med snabbare USB 3.0. Är man beredd att offra lite i hastighet så kan man få tag på en USB 2.0-disk riktigt billigt.

Men hur stor är egentligen skillnaden i hastighet? Nedan en jämförande test med en gammal Western Digital 1TB Green-disk monterad i ett Hiyatek USB 3.0 chassi:

USB 3.0:

Med USB 3.0 så får man i princip samma hastighet som om disken vore kopplad direkt till SATA-II på moderkortet. Vilket med den här ganska slöa disken blir max 112 MB/s och medel 84 MB/s. Som synes så är kurvan inte avklippt utan man kan få ännu högre hastighet med en snabbare disk.

USB 2.0:

Samma chassi/disk men kopplad till USB 2.0 ger däremot en rejäl sänkning och klipper av hastigheten runt 33 MB/s oavsett hur snabb disken är.

En ganska stor skillnad med andra ord!

Har man en SATA-disk över så kan jag rekommendera det chassi jag använde i testet – Hiyatek hårddiskkabinett HY-EB-3560-U3. För runt 350 spänn så får man då en snabb extern hårddisk i en bastant aluminiumlåda som dessutom kyler bättre än enklare plastlådor. Att montera disken i lådan är enkelt gjort med fyra skruvar och tar bara 5 minuter. USB 3.0-kabel medföljer.

Enda nackdelen med den här lådan är att aluminium leder ljud lättare så en högljudd hårddisk hörs kanske lite mer än vad den skulle göra i motsvarande plastlåda. Det är dock inget man direkt märker med en tyst Green-disk.

Observera att USB 3.0 är bakåtkompatibel så en 3.0-disk kan även kopplas till 2.0 och 1.1 via samma kabel.

Det här inlägget postades i Dator och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Extern Hårddisk – USB 3.0 vs USB 2.0

  1. Anton M skriver:

    till bra hjälp tack !!!

  2. Tomas skriver:

    Tack! Funderade precis på skillnaden…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s