Plutonen fyller 25 år och släpps på Blu-ray: intervju med Oliver Stone

Det är alltså nu 25 år sedan den numera klassiska filmen om Vietnamkriget släpptes – Plutonen eller Platoon på engelska (imdb). För att fira det så släpper man den i en ny uppfräschad utgåva på Blu-ray och har ni av någon anledning bott under en sten sen innan 1986 så är det hög tid att se filmen.

Plutonen är inte bara en klassiker som skildrar hur hemskt kriget egentligen var är utan den har också den unika egenskapen att ha en ung Charlie Sheen i kanske den enda riktigt bra roll som han gjort på film. Andra kända skådisar är Tom Berenger, Keith David, Forest Whitaker, John C. McGinley, Willem Dafoe och en grön Johnny Depp.

Läs en färsk intervju med regissören Oliver Stone här med lite inblick i hur filmen kom till efter att han själv kommit hem ifrån Vietnamkrigets fasor. Tyvärr är ju dessa lika aktuella idag som då.

Filmen vann fyra Oscars, bland annat för Bästa Film och Bästa Regi.

Jag tycker väl i och för sig att både Full Metal Jacket (imdb) och Apocalypse Now (imdb) är snäppet bättre när det gäller filmer om Vietnamkriget men Plutonen är helt klart också sevärd.

Det här inlägget postades i Film & TV och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s