Bra Program: HD Tune Pro – testa er hårddisk

HD Tune Pro är ett nyttigt program för att testa ens hårddisks prestanda och hälsa. Programmet är Shareware men kan laddas hem och användas gratis under 15 dagar, något som ju faktiskt räcker om man bara vill kolla att allt står rätt till.

HD Tune finns även i en äldre gratisversion men den har inte uppdaterats på flera år och har dåligt stöd för de senaste diskarna. Så ladda hellre hem Pro-versionen!

Benchmark:

Med Benchmark-testet ser man enkelt vilken prestanda hårddisken har samt om allt står rätt till med den SATA-kontroller den är kopplad till och dess drivrutiner. Två exempel ifrån min dator:

Western Digital VelociRaptor 150GB 10000RPM:

Det här är min system & speldisk. Tack vare högre rotationshastighet på 10.000 rpm så är söktiden lägre än för 7.200 varvsdiskar och det gör den extra lämplig som systemdisk. Även överföringshastigheten ligger bra till för att vara en vanlig mekanisk hårddisk. Skall man upp i högre prestanda så är det SSD som gäller.

OBS: Read-testet är ickeförstörande och kan göras när som helt. Write-testet däremot kan bara göras på en tom hårddisk!

Western Digital Caviar® GreenPower™ 2TB:

Den här stora 2 TB (2000 GB) disken används enbart för lagring av filer som filmer, bilder, musik, mm. Då gör det inte så mycket att hastigheten är lite lägre och söktiden sämre. Skillnaden i söktid på 7.1 ms för systemdisken och 20.4 ms för den här gör att jag aldrig skulle installera Windows på denna disken. Men för lagring funkar den utmärkt och ger mycket utrymme för pengarna!

Health:

Den här fliken ger information om hur hårddisken mår genom att läsa dess lagrade S.M.A.R.T.-värden. Så länge alla rader visar OK och Health status står som OK längst ner så är allt frid och fröjd. Men om det i stället visas någon form av varning så är det hög tid att ta backup och beställa hem en ny disk!

Error Scan:

Med Error Scan så läses alla block av på hårddisken och kollas så att lagrad data är felfri. Misstänker man att något inte står rätt till så kan man här direkt se om något block blir rött – skadat. Testet tar långt tid så det är inget man gör i onödan.

Min disk verkar som tur är vara vid god hälsa (ta i skallen)… Värdet för Scanning speed sjönk kraftigt på absolut sista blocket om ni undrar varför det är så lågt, i övrigt följde den värdena man fick vid Benchmark ovan.

HD Tune Pro har många fler tester att laborera med men dessa är nog de mest intressanta.

Ladda hem HD Tune Pro här!

Annonser
Det här inlägget postades i Dator och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s