Castle – min nya favorit tv-serie: deckarduo med glimten i ögat

Ibland lyckas man hitta ett guldkorn i tv-etern och för mig är Castle helt klart en given sådan! På papperet så kan serien tyckas likna många andra polis och kriminaldrama med en man och en kvinna som huvudfigurer och uppenbar personkemi dem emellan. Men Castle är så mycket bättre!

Huvudfigurerna är den kända författaren och charmören Richard Castle (spelad av Nathan Fillion ifrån Firefly) och tuffa detektiven Kate Beckett (Stana Katic). I första avsnittet så kopierar en massmördare Castles senaste roman och Castle lyckas då få borgmästarens tillåtelse att följa och bistå i polisens arbete till Becketts stora förtret. Men det tar inte långt tid innan författaren visar sig användbar, de blir vänner och Beckett blir dessutom Castles förebild för hans nästa böcker.

Hörs väl rätt likt ett antal andra serier, eller? Fel, fel, fel!

För det första så lyckas man undvika att gräva ner sig för djupt i en ständig och plågsam ”will they-won’t they loop” mellan huvudpersonerna. Attraktionen mellan Castle och Beckett finns där och i senare avsnitt hettar det till mer och mer, men man gör det alltid med glimten i ögat och det tar inte över. De beter sig helt enkelt som vuxna människor och inte ångestfyllda tonåringar. Ett skräckexempel på en tv-serie där man totalt misslyckas är ju Bones som numera helt förstörts av producenternas allt mer desperata och otroliga sätt att hålla Booth och Brennan isär. Sånt trams slipper man i Castle, åtminstone än så länge!

Men ännu bättre är att serien faktiskt bygger på gammalt hederligt detektivarbete. Man söker efter ledtrådar, förhör och utesluter misstänkta och efter några omvägar så hittar man till slut den skyldige. Utan att behöva några chockeffekter av grävande i lik eller tekniskt Hollywood trams.

Sen är Castle helt enkelt rolig med och man lyckas väldigt bra att balansera mellan humor och allvar. Som grädde på moset så bor Castle med sin otroligt smarta tonårsdotter och gamla mamma (spelad av Susan Sullivan) så man får en hel del dråpliga familjesituationer på köpet.

Nedan ett klipp med scener ur säsong 3, avsnitt 11:

I detta avsnitt gästspelar Laura Prepon som skådespelaren Natalie Rhodes som är tänkt att gestalta Nikki Heat i en kommande film. Eftersom Castle har baserat Nikki Heat på Beckett så är det ju perfekt att studera henne för rollen! Det leder så klart till en del intressanta situationer, speciellt när skådespelaren börjar bli lite väl lik stackars Beckett…

Tyvärr tror jag inte att serien sänds på svensk TV än så det blir till att ladda hem eller köpa DVD-boxarna när de kommer.

Annonser
Det här inlägget postades i Film & TV och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s