Testtoner för att kolla era högtalare och ljudkort, stereo, mm.

På sidan Audio Check finns ett antal ljudtester som hjälper en att kolla hur bra ens högtalare och ljudkort är. De kan även hjälpa en att kolla så man kopplat rätt och alla högtalare spelar i rätt fas.

Det går att spela upp testerna direkt i webbläsaren men då som komprimerade mp3-filer. Så bäst resultat får man genom att klicka de olika ”test-staplarna”, ladda hem och spara den okomprimerade wav-filen på hårddisken och sen spela upp den därifrån!

Några intressanta tester att köra:

Vänster / Höger test: Hör så det låter i rätt sida.

Rätt fas: Denna test är mer intressant och kollar så man inte skiftat plus & minus på nån högtalare. Är allt kopplat rätt så hörs ljudfilen med gitarren som spelas i rätt fas som om den kommer ifrån en distinkt punkt mitt emellan högtalarna. Den som spelas ur fas hörs nånstans ”runtom en”. Är det tvärt om så är ena högtalaren felkopplad.

Digital Aliasing Test: Denna testar hur bra ens ljudkorts DA-omvandlare och dess filter är. För just detta test så är det extra viktigt att man laddar hem wav-filen och spelar upp! När jag testar att spela 48 kHz svepet direkt i webbläsaren så blir det svaga missljud (extra svep som går uppåt i frekvens i bakgrunden) av läsarens ljud-plugin. Men spelar jag upp wav-filen ifrån hårddisken så hörs det helt ok.

Höga frekvenser: testa hur mycket ni hör av tonerna mellan 22 kHz – 12 kHz. Ju äldre man är desto mindre hör man. Det är inte ovanligt att man knappt hör något alls över 14-15 kHz.

Sinus svep bas(20-200 Hz): Kolla hur er subwoofer återger bastonerna, om det blir en dipp i skarven mellan sub och satelliter samt ifall någon frekvens ger extra resonanser.

Surfa runt för ännu fler test på sidan.

Vill man så går det ju även utmärkt att använda de nedladdade wav-filerna för att testa stereon med!

Annonser
Det här inlägget postades i Dator, Musik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s