Edifier S530D – Riktiga högtalare till datorn: en recension

Högtalare till datorn är något som man tidigare inte lagt någon större vikt vid, men i takt med att den används mer och mer till video och musik så blir även bra ljud viktigt. Det bästa ljudet får man så klart om man kopplar ljudkortet till sin ”riktiga” stereo/hemmabio men är datorn placerad i ett annat rum så vill man ju även ha bra ljud när man sitter där!

Efter att ytterligare ett billigt plastsystem gått hädan så tyckte jag det var dags att skaffa lite bättre ljud även framför datorskärmen och det blev Edifier S530D.

Edifier S530D är i grunden ett helt vanligt 2.1 system med två två-vägs satelliter och en större 8 tums subwoofer som tar hand om basen. Inget speciellt konstigt med det, eller hur? Nej, men det som är speciellt är att detta system faktiskt är byggt ifrån grunden med tanke på att ge bra ljud och inte bara se bra ut. Alla lådor är gjorda i kraftig MDF-trä (totalt väger de nästan 25 Kg), slutsteget har en rejäl ringkärnetrafo och brant filtrering mellan sub & satelliter, elementen har stora avskärmade magneter och diskanterna är äkta Soft Dome. Alltså inget fejk som många ”plastsystem” ifrån till exempel Logitech använder. Dessutom har systemet dubbla analoga ingångar samt både coaxial och optisk digital ingång som stödjer PCM 2.0 ljud.

Satelliterna är som sagt äkta två-vägs och uppbyggda som helt slutna lådor i tung MDF-trä. Mellanregistret är ett 3 1/2 tums element och diskanten en 30 mm (?) soft dome. På framsidan finns en avtagbar ram klädd med tunn nätfilt som inte verkar påverka ljudet alls. Man kan alltså med fördel låta dessa sitta på och skydda elementen. Satelliterna tar hand om allt ljud över 150 Hz.

Subwoofern är en ganska stadig bit med en 8 tummare och vikt på hela 20 kilo. Den passar helt klart bäst på golvet, det är ingen låda man sätter uppe på skrivbordet direkt! Lådan är även denna gjord i kraftig MDF-trä och har en basreflex-port på sidan samt alla anslutningar till förstärkare/slutsteg där bak. En trevlig finess är högtalar-anslutningarna som tillåter en att välja egna kablar till satelliterna. Jag använder Supra 4.0 högtalarkablar som ger ännu bättre ljud än de som följer med.

Förstärkaren sitter alltså inne i subwooferlådan och den uppges ge RMS 2 x 35W till satelliterna samt 75W till subwoofern. Med tanke på den kraftiga uppbyggnaden och hur imponerande högt högtalarna kan spela utan att dista så verkar uppgifterna för en gångs skull vara ärliga!

Den har två separata analoga ingångar och en digital där man kan välja mellan antingen optisk eller coaxial ingång. Jag kör med den coaxiala och matar 24 bitars 48 kHz PCM ljud ifrån moderkortets inbyggda ljudkort (har ni svårt att sova så fråga varför jag föredrar coaxial framför optisk). Observera att den inbyggda DA-omvandlaren alltså bara stödjer ren 2 kanals PCM och inte Dolby Digital eller DTS, det vore ju meningslöst eftersom systemet bara är tvåkanals! Vill ni även ha stöd för detta så finns Edifier S550 som är ett 5.1 system men då kostar nästan dubbelt så mycket…

Men, använder man den digitala ingången på S530D så får man alltså se till att datorn verkligen skickar ren PCM och inte DD eller DTS via digitalutgången, något man enkelt kan göra om man spelar upp video med exempelvis Media Player Classic Home Cinema.

För att ställa in MPC-HC att nermixa DD & DTS till stereo så högerklicka en video och välj Filter -DTS Dekoder eller AC3 Ljud Dekoder. Ställ sen in både AC3 och DTS valen till Stereo:

Har ni i stället ett ljudsystem som stödjer DD & DTS så välj SPDIF och bocka för LFE för att skicka dessa signaler oförändrade via digitalutgången.

Tråd-fjärrkontrollen har en ganska stor upplyst blå display med vita tecken. Man ansluter alltså denna till förstärkaren och kan sen placera den på skrivbordet och där styra alla inställningar. Det som går att ändra är volym, diskant, bas, subwoofernivå, balans samt ljusstyrkan. Man kan även snabbt slå ifrån ljudet helt med en mute-knapp och välja ingång att lyssna på.

Jag var först rädd för att den stora upplysta displayen skulle vara distraherande bredvid skärmen men tack vare att man kan ställa ner ljusstyrkan så märker man den inte alls.

Trådlösa Fjärrkontrollen är en liten smidig tunn sak och har i princip samma funktioner som den trådanslutna. Faktiskt ganska användbar när man sitter tillbakalutad och ser en tv-serie eller lyssnar på Spotify i andra delen av rummet.

LJUDET då? Ja, nu till det viktigaste! Har man tidigare bara haft enkla högtalare till datorn så blir man smått chockerad… Helt plötsligt hörs allt mycket tydligare och man kan faktiskt placera ut musiker tredimensionellt i rummet. Frekvensomfånget är betydligt större och frekvenskurvan avsevärt jämnare så man hör mycket mer helt enkelt. Speciellt tydligt blir det i mellanregistret som gör att röster hörs bättre och plötsligt behöver man inte skruva upp lika mycket för att hänga med på engelskan i filmer och tv-serier.

Diskanten är också klar och tydlig och tack vare de riktiga Soft Dome elementen så blir den aldrig vass.

Basen är som en riktig bas skall vara; torr, djup och kraftfull bara när den skall vara det. Det märks att 8 tums elementet har en rejäl magnet som håller det i ett järngrepp och tillåter inga eftersläpningar. Här blir skillnaden mellan S530D och en billig burkig plastlåda med underdimensionerad magnet och slutsteg väldigt tydlig!

En annan sak som bidrar till en bra ljudbild är rejäl filtrering mellan satelliterna och subwoofern som  spelar enbart basen under 150 Hz och inget annat. Hos många andra system kan man tydligt höra röster ifrån baslådan vilket totalt förstör stereobilden!

Ljudnivån är inget man kan klaga på, man kan verkligen dra på rejält utan att det hörs det minsta ansträngt. Så pass att man utan vidare kan använda högtalarna som en riktig stereo och fylla hela huset med musik om man vill.

När det gäller musik så är dessa högtalare verkligen allätare och passar till allt ifrån klassiskt till hårdrock. En liten nackdel med så här bra system är hur pass avslöjande de är, det hörs väldigt tydligt skillnad på en dålig källa och en bra. Till exempel mellan MP3 med 128 kbs eller 320 kbs och Spotifys gratis eller Premium tjänst.

För spel ger detta system också en ny dimension eftersom man hör så mycket mer detaljer och explosioner mm. är plötsligt betydligt kraftfullare. Stereobilden är så pass bra med att man inte direkt saknar någon 5.1 surround.

Nackdelar då, finns de? Jo, faktiskt så har Edifier gjort en ganska onödig miss, placeringen av strömknappen! Ända sättet att slå ifrån systemet är via on/off knappen på baksidan av subwoofern! Ja, samma låda som man gömt undan på golvet nånstans… Jag antar att man tänkt sig att systemet kan stå till konstant men det känns ju lite väl onödigt så här i tider då det skall sparas ström. Min lösning är att koppla strömkabeln via en sån där billig fjärrstyrd 220V strömbrytare så kan jag slå ifrån hela systemet via den i stället.

Ett tips: Om ni vill att era favoritinställningar skall sparas och alltid kommas ihåg vid tillslag så börja med att göra en reset genom att hålla inne Mute och sedan trycka in ratten på trådfjärren. Därefter ställer ni in de värden ni vill ha för bas & diskant, osv, sen avslutar ni med att slå av strömmen. Efter det så kommer dessa värden alltid att gälla när systemet startas. Volymen återställs dock alltid till 20 vid uppstart så man får tänka på att ändra den.

Mina inställningar efter inspelning, med Supra 4.0 högtalarkabel och användning av coaxial digital ingång (ljudkortet på PC:n skickar PCM 24bit 48kHz signal utan någon ändring av frekvenskurvan): Subwoofer: +10, Bas: +4 dB, Diskant: +2 dB.

Då har jag ställt subwoofern ganska fritt en bit utifrån väggen (ställer man den närmare in i en hörna så kan man dra ner dess nivå lite). Det lönar sig att testa optimal placering för subwoofern!

Mitt betyg blir 9 tomtar av 10 möjliga! Med en vettig lösning för Standby så hade det blivit 9,5 tomtar.

Observera att betyget naturligtvis är satt i jämförelse med andra datorhögtalare i samma prisklass! Att jämföra med golvhögtalare/slutsteg som kostar kanske 10 gånger så mycket är knappast intressant, de är heller inte optimala att använda vid en datorskärm där man vill ha stereobilden fokuserad framför skärmen.

Annonser
Det här inlägget postades i Dator, Musik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Edifier S530D – Riktiga högtalare till datorn: en recension

 1. Ping: Håll koll på era prylars elförbrukning | Bengans Blogg

 2. lad skriver:

  fan va bra recension!!! jag ska köpa dom nu 😀

 3. sunnre skriver:

  lol wtf? fan snackaruom logtekk z-5500 har ju mycket bättre ljud än dessa hära dårå och dom är mycket större också så du har fel tycker jag, jag hade inte köpt dom om jag var dej 😛 ^^

  • benganrocks skriver:

   Hmm… Ett par funderingar:

   1. Vad intressant att båda kommentarerna ovan postades ifrån samma IP-adress med bara 14 minuter emellan. Svårt att bestämma sig? 😉

   2. Logitech skall hålla sig till att göra Möss och Tangentbord och låta folk som förstår sig på ljud tillverka högtalare. ;P
   Nej, ärligt talat, plocka isär subwoofern till z-5500 och förundras över den gulliga lilla magneten på det billiga PA-elementet som fortsätter vibrera en halv eftermiddag efter att signalen slutat … Sen bör ju högtalare helst klara av att återge nån form av mellanregister med.

   Men bara du är nöjd så är det ju huvudsaken. 😉

 4. Varg skriver:

  Jag funderar på att köpa dessa eller Corsair Gaming Audio Series SP2500, kan inte bestämma mig, bra recension 🙂

 5. tomtenisse skriver:

  Grymt smaskig recension. fick mig att överväga dessa högtalare när din recensioner är riktigt utförligt skriven.

  Blir nog ett köp med andra ord!!

 6. benganrocks skriver:

  Kul om folk är hjälpta av recensionen!

  Jag ändrade en liten detalj nu i texten, kom på att jag numera matar med 24 bitars 48 kHz PCM. Det mesta man lyssnar på är ju samplad med 48 kHz eller lägre så finns ingen anledning att skicka högre än så.

  Lade även till en liten text sist i inlägget som förklarar min syn på betyget.

  Till sist kan jag säga att jag är fortfarande ett år senare lika nöjd med dessa högtalare.

 7. shirra skriver:

  hej
  jag hade tänkt köpa detta system men koppla det till min tv genom optisk kabel, hur kommer det vara med hantering av ljudvolymen??
  kan man använda tvn fjärrkontroll eller inte??

  • benganrocks skriver:

   Hej

   Svårt att svara på för det beror helt på hur din digitalutgång fungerar. En del kan gå via tv:ns interna volymkontroll medans andra funkar som en ren linjeutgång med full volym.

   Sen kan du få ett annat problem med om tv:n skickar Dolby Digital eller DTS-signaler via den utgången för det stödjer som sagt inte dessa högtalare. Det måste vara en ren 2-kanals PCM-signal.

   För tv-bruk så är det kanske bättre att titta på något hemmabiopaket.

 8. Jacques skriver:

  Tjena!
  Jag byggde för tre-fyra månader sedan en egen PC och har ett Asrock z68 extrem3 gen3 som moderkort. För närvarande har jag ett par Tritton surroundlurar som tar upp alla 3,5mm portar och jag vet inte om det är så bra att skaffa förgreningar etc. Kortet saknar övriga analoga utgångar men har däremot en tom optisk output som väntar.

  Jag spelar spel med lurarna men vill ha ett 2.1 system som klarar av att leverera bra musik. Skulle du rekommendera detta system? Eller är det att föredra ett surroundsystem om optisk utgång är det man har att avvara?

  • benganrocks skriver:

   Kan helt klart även rekommendera dessa om man bara ha optisk utgång. Jag valde den coaxiala eftersom mitt moderkort även har den och den klarar lite högre bandbredd än den optiska. Om man sen verkligen hör skillnaden är en annan femma…

   Så vill du ha 2.1 system till datorn så kan jag enbart rekommendera dessa. Observera att ett surroundsystem med samma ljudkvalitet blir betydligt dyrare.

   Sen beror det ju även på vad du skall använda dem till. Dessa är som sagt gjorda för att ge en bra stereobild framför bildskärmen.

   Till sist så är det ju alltid ett alternativ att köpa bättre separat ljudkort, det kan skilja en hel del på de inbyggda kretsarna på moderkorten. Köra med förgreningar tror jag inte blir så bra eftersom dessa inbyggda kretsar oftast ger ganska klen output.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s