Testa om er brandvägg fungerar

För att testa om er brandvägg fungerar (antingen den i routern eller ett program på er dator) så gå till Gibson Research och deras ShieldsUP! test.

  1. Öppna GRC ShieldsUP! här.
  2. Klicka på knappen Proceed.
  3. På den nya sidan finns två rader med knappar, börja med att klicka File Sharing. Efter en stund bör ni få upp att både port 139 och NetBIOS är i ”Stealth mode”, alltså onåbara:
  4. Klicka nu på Common Ports i samma menyrad. Efter ytterligare ett tag får ni upp resultatet som bör se ut något sånt här:

    Klicka för större bild. Alla portarna bör alltså vara grönmarkerade som Stealth för maximal säkerhet, då är datorn ”osynlig” för intrång utifrån nätet. Om någon port är öppen så är det dags att kolla upp varför! Har ni själva ställt in att porten skall vara öppen (för en webbserver eller Bittorrent-klient eller liknande) så är det ju lugnt men annars bör ni finkamma er brandväggs inställningar.
  5. Vill ni göra en ännu mer noggrann test så klicka knappen All Service Ports. Det testet tar längre tid men så småningom får man upp ett rutnät som förhoppningsvis är helt grönt:

    Grönt är skönt! Får ni det här resultatet så kan ni lugnt konstatera att er brandvägg blockerar oönskade intrång utifrån. Kör någon en portscan på ert IP så syns det inte att där finns någon dator över huvudtaget.
  6. I knappmenyn hittar ni även fler tester, till exempel en där man kan välja valfri port. Kan vara bra om man vill undersöka en viss port högre upp som man vet att en känd trojan använder tex.

Jag har nu lagt till även denna text till undersidan om Säker dator.

 

Det här inlägget postades i Dator och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s