Windows 7 – skapa en återställningspunkt för säkerhets skull

Innan jag installerar något program man är osäker på eller gör någon större ändring i Windows så brukar jag alltid skapa en återställningspunkt först. Då kan man alltid enkelt ”rulla tillbaks” och återställa systemet till vad det var innan man gjorde ändringen. Detta har räddat mig flera gånger när man testat dåliga drivrutiner och liknande.

1. Tryck på Windows-knappen och skriv in ‘återställningspunkt’ i sökfönstret.

Klicka sen länken som kommer upp under kontrollpanelen för att öppna inställningarna för Systemskydd.

2. Då ser det ut så här:

Här kan vi då passa på att kolla inställningarna först. Har ni flera partitioner/diskar så se till att skyddet bara är aktiverat för systemdisken (där normalt alla program är installerade). Det är ingen större vits att ha skyddet till för diskar som används enbart för lagring, det tar bara en massa plats.

3. För att ändra inställningarna så markera varje partition och klicka Konfigurera:

Här kan man då välja om det skall vara till- eller frånslaget och även hur stor plats det får använda totalt. Kolla inställningarna för varje partition.

4. Sen när ni har sparat eventuella ändringar så är det bara att klicka knappen Skapa i föregående fönster och ge återställningspunkten ett namn. Nästa gång kan ni så klart helt hoppa över inställningarna i punkt 3 och direkt klicka Skapa.

5. Skulle det sen visa sig att ni behöver återställa så gå till samma meny som i punkt 2 ovan och klicka där knappen Systemåterställning:

Här kan ni då välja antingen den rekommenderade punkten eller själv välja i en lista vilken tidpunkt ni vill återställa till. Efter man valt så kommer datorn att återställas och startas om.

OBS: Det är enbart systemfiler, program och inställningar som återställs, eventuella dokument och andra filer påverkas inte! Ni kommer alltså inte att förlora några personliga filer genom att gå tillbaka.

Windows skapar även såna här återställningspunkter automatiskt när vissa program installeras eller när uppdateringar av själva Windows laddas hem. Så skulle nåt gå galet kan det ofta löna sig att se om det finns någon lämplig återställningpunkt sparad även om man inte själv skapat någon.

Det här inlägget postades i Dator och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Windows 7 – skapa en återställningspunkt för säkerhets skull

  1. Ping: Slå till AHCI mode för er SATA-disk efter Windows 7 installerats | Bengans Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s