Bra Program: Media Player Classic Home Cinema

– Vill ni ha en gratis mediaspelare som klarar av att spela upp i princip alla videofiler utan att ändra en massa i onödan i Windows?
– Saknar uppspelning av .mkv-filer men vill inte installera en massa extra codecs?
– Vill ni ha en spelare med bra stöd för separata text-filer så man kan se filmer och serier med svensk text?
– Vill ni spela upp den där konstiga RealMedia-filen men utan att installera skräpet Real Player?
– Vill ni ha en spelare som utnyttjar grafikkortets acceleration och funktioner vid uppspelning så att processorn avlastas?

Ja, då är Media Player Classic Home Cinema svaret!

Jag har använt MPC-HC i ett antal år nu både i Windows XP och Windows 7 och har aldrig haft något behov för en annan spelare. Numera har den dessutom bra integrering i Windows 7:

MPC-HC i Windows 7. Jodå Smallville säsong 9 och 10 ÄR bra och helt annorlunda än tidigare! Ingen mer löjlig tonårsångest och det handlar om Lois & Clark som det skall göra.

Ladda ner: se till att ladda hem installationsfilen som finns här hos videohelp.com och är märkt med ”(direct link)”! Filen som finns på ”author site” är betydligt äldre, man hittar alltid senaste hos videohelp.

64-bitars support: Det släpps även en 64-bitars variant av spelaren och den använder jag själv i Windows 7 64bit. Ni hittar den också hos videohelp lite längre ner ibland nerladdningslänkarna.

Få textning att funka: Har ni problem med att få separata textfiler att laddas så gå in i inställningarna Visa – Valmöjligheter och välj fliken för Utmatning:

Klicka för större bild!

Kolla där under ”DirectShow Video” att valet stödjer textning, för Windows 7 väljer man EVR Anpassad Förin.

Sen är det bara att döpa .srt-filen till samma namn som video-filen så laddas texten automatiskt. Har den flera olika språk så väljer man vilket genom att högerklicka i spelaren och där välja Undertexter.

Låt MPC-HC öppna videofiler som standard: Man kan ställa in MPC-HC att vara standardspelaren för olika videofiler på flera sätt i Windows. Men det enklaste i Windows 7 brukar vara att högerklicka videofilen och välja Öppna med – Välj Standardprogram. Sen i listan väljer man ”Media Player Classic Home Cinema” och markerar ”Använd alltid detta program för att öppna den här filtypen”.

Bättre skärpa i fullskärm: Läs även mitt inlägg om hur du ställer in MPC-HC att använda Bicubic-filter för bättre skärpa i fullskärm!

Det här inlägget postades i Dator och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Bra Program: Media Player Classic Home Cinema

 1. Ping: Bättre skärpa i fullskärm med Media Player Classic Home Cinema | Bengans Blogg

 2. Tobias Karlsson skriver:

  Spelar den upp Bluay?
  Har provat, VLC, XBCM och inget fungerade.

  M.v.h Tobias

  • benganrocks skriver:

   Hmm, bra fråga!

   Jag har bara en DVD-brännare på datorn och kan inte testa nån Blurayskiva så vet inte.

   Men den klarar absolut att spela upp själva video- och ljudformaten, det som kanske ställer till det är om den har stöd för krypteringen på själva skivorna. Kan ju krävas licens och liknande för det. Kan även hända att den bara spelar upp själva filmen utan att visa menyerna. Rippade filmer ifrån Bluray är inga problem.

   I MPC-HC’s menyn så kan man enkelt spela upp DVD genom att välja Arkiv – Öppna DVD, har du tur funkar det även med Bluray.

   VLC vet jag att många lovordar men jag har aldrig sett vad som är så bra med den spelaren, tar mycket mer processor och MPC-HC har bättre hårdvarustöd för grafikkort.

 3. Ping: Edifier S530D – Riktiga högtalare till datorn: en recension | Bengans Blogg

 4. Ping: Dela eller redigera en MKV-film utan att förlora kvalité med MKVToolNix | Bengans Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s