Bra Program: Real Temp – kolla temperaturen på er Intel processor

Har ni en nyare Intel processor (Dual Core, Quad Core, i3, i5 eller i7) så är Real Temp ett trevligt litet gratisprogram för att ha koll på temperaturen med. Den kräver ingen installation, bara ladda hem och dubbelklicka exe-filen för att starta. Som extra bonus så kan Real Temp även ha koll på grafikkortets temperatur.

1. Så, ladda hem Real Temp här.

2. Extrahera zip-filen i en mapp nånstans och klicka sen RealTemp.exe för att starta. Då dyker huvudfönstret upp samt en ikon med nuvarande temperatur nere i Aktivitetsfältet:

Här har jag redan slagit på visning av även Grafikkortets temperatur, men direkt efter installation visas bara en ikon. (OBS: det kan hända att ikonen göms och ni får klicka ”upp-pilen” och där Anpassa för att välja att ikonen alltid skall visas!) Real Temp ger även en del annan information, som vilken belastning och klockfrekvens processorn går i just nu. Som ni ser går min överklockade i7 nu på tomgång och Speed Stepping har då klockat ner den till 1.8 GHz.

3. Klicka på Settings-knappen så kommer denna rutan upp:

Här kan ni då börja med att välja vilken eller vilka kärnor – Core vars temperatur skall visas som ikon nere i Aktivitetsfältet. Välj den som går varmast, brukar oftast vara Core 0 men det kan bero på hur kylaren mm. är monterad. Passa även på att slå till visning av temperatur för ert Grafikkort om ni har ett ATI- eller Nvidiakort som stöds. Turbo-läget är normalt tillslaget men eftersom jag överklockat processorn så är den frånslagen hos mig.

Sen är det bara att spara ändringen och minimera huvudfönstret så visas enbart ikonerna nere i Aktivitetsfältet. Återigen så kan det hända att ikonerna göms och ni får klicka ”upp-pilen” och där Anpassa för att välja att de alltid skall visas!

Vill ni senare kolla på huvudfönstret igen så dubbelklicka ikonen, så kan ni även se vilken max- och min-temperatur som loggats osv.

4. Här en bild som visar mina temperaturer efter att ha belastat processorn till 100% ett tag med 8 trådar i Prime95:

Som synes klockar då processorn upp till 3.8 GHz.

PS: För att enkelt kunna starta Real Temp senare så högerklicka och dra dess programikon till Startknappen och släpp så fästes dess ikon i Startmenyn (på Windows 7). Eller dra och välj att skapa en genväg någon annanstans som på skrivbordet tex.

Annonser
Det här inlägget postades i Dator och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s