Ny sida om datorsäkerhet och antivirus

Har postat en ny undersida som kanske kan hjälpa både er och mig att hålla datorn säker. Ni kan alltid nå den via menyn i ovankant.

– På sidan hittar ni en checklista för att hålla de viktigaste programmen uppdaterade och säkra. Av någon anledning har ju speciellt Adobe haft den tveksamma äran att ge oss ett antal säkerhetshål på senare tid. Så deras Adobe Reader och Flash Player bör man absolut se till att alltid ha uppdaterade! Även Suns Java är viktigt att hålla uppdaterat om man har det installerat och naturligtvis själva Windows och den webbläsare man använder.

– Ni hittar också lite tips om olika antivirus-program, både betal- och gratisalternativ samt online scanners som kan hjälpa en att få en ”second opinion”.

Har ni något tips att fylla på med så tveka inte att kommentera.

När sidan uppdateras så postar jag även ett inlägg här.

Gå till sidan här.

Annonser
Det här inlägget postades i Dator och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Ny sida om datorsäkerhet och antivirus

 1. Maths skriver:

  Säkerhetstips? OK, här är mina två säkra tips för en säkrare dator och ett virusfriare liv.

  1. Byt ut Windows som operativsystem. Installera Ubuntu istället. För Ubuntu finns det inga aggressiva virus och kommer troligen inte heller att finnas de närmaste 3 – 5 åren.
  2. Om du nu inte vill vara så drastisk, så byt i alla fall ut webbläsaren Internet Explorer mot t ex Firefox eller Google Chrome. Den starka kopplingen mellan Internet Explorer och operativsystem gör den hyperfarlig.

  Ha ett säkrare liv 🙂

  • benganrocks skriver:

   Men det där var ju taskiga tips tycker jag. ;P

   1. För oss som gillar PC-spel så känns det ju fortfarande lite knöligt att pula med Wine… Läste nåt om att det tydligen skulle ”kanske vara på g” med DirectX 11 dock. Ubuntu har nog en bit kvar ändå innan det känns som ett alternativ för alla.

   2. Firefox kan jag ju helt klart hålla med om! Fast å andra sidan har ju den också haft en del hål och i Windows 7 (speciellt 64bit) så är nog inte kopplingen med IE fullt så allvarlig längre.

   Men tack för tipsen. 😉

 2. Maths skriver:

  Jag erkänner: det var lite taskigt. Men jag kunde inte låta bli.

  Du har tyvärr rätt om Wine. Det är inte mycket jag fått att funka där. Så knöligt är det. Med Firefox är det ändå lite bättre än vad du säger. För IE kan var riktigt farlig.

  Om man spelar över internet är det tyvärr så att då får man lov att använda Windows. Men när det gäller surfande har jag ett tips. Det är inte att ha två operativsystem på datorn. Nej, ta och virtualisera istället. Installera VirtualBox och i det programmet skapar man en virtuell maskin som kör Ubuntu. Skapa en s k ögonblicksbild som du har som återställningspunkt. Sedan surfar du från den virtuella maskinen. När du är klar, stänger du av den. Nästa gång du ska surfa tar du bort den gamla ögonblicksbilden och skapar en ny och helt ren sådan. Fick du in något vid förra surfen, då är den borta nu.

  OK, ett sista tips som faktiskt är realistiskt i Windows. Använd inte det första kontot som skapades på datorn. Ha det bara till administration. 80 – 90% av alla attacker skulle inte vara så allvarliga om folk inte körde på sitt admin-konto. Skapa ett andra konto utan några större rättigheter.

  🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s