Bra Program: HWMonitor – kolla temperaturen på er dator

Något av det viktigaste att ha koll på för att vara säker på att datorn skall hålla länge är dess temperatur! En dator med dålig kylning är en olycklig dator som oftare blir instabil eller rent av går sönder. De flesta tillverkare av moderkort har något program som man kan använda för att se de viktigaste temperaturerna men det finns även en mängd gratis program som kan ge en ännu mer information.

CPUID Hardware Monitor

Klicka för större bild!

Hardware Monitor är helt gratis och kan enkelt ge en överblick över de viktigaste temperaturerna och volt-talen i datorn. Dessutom så loggar den max- och min-värdena så om man låter programmet vara till i bakgrunden när man spelar kan man sedan se hur högt de varit. I bilden till vänster så var max-värdena registrerade när jag spelade Bad Company 2.

Det kan vara lite knepigt att veta vilka värden som är intressanta så jag har ringat in de viktigaste:

1 – Processorns temperatur på de olika kärnorna. Intels nyaste i5 och i7 klarar en hel del värme så uppåt 80 grader max är inga problem för dem (på bilden gick min överklockade i7-860 upp i max 59). För äldre Intel och AMD så bör det dock ligga betydligt lägre, max runt 65 kanske.

2 – Grafikkortets GPU-temperatur. Dagens snabba grafikkort kan bli rejält varma och en maxtemp på runt 80-90 grader är helt normalt.

3 – Hårddiskarnas temperatur. Hårddisken är ju en av de få rörliga komponenterna i en dator och går den för varm så slits den betydligt snabbare. Hur sval dessa är beror mycket på chassilådans kylning och luftgenomströmning. Min låda har väldigt bra sådan och 25-28 grader är nog lägre än vad man får i de flesta lådor. Men under 40 grader bör diskarna ligga, ju lägre desto bättre!

Sen kan även volttalen vara bra att ha koll på, är det stor skillnad mellan max- och min-värden så kan det tyda på en dålig nätdel.

Ladda hem HWMonitor gratis här.

Det finns även en Pro-version som man får betala för men gratis-versionen räcker om man bara vill kolla tempen ibland.

Annonser
Det här inlägget postades i Dator och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s