Använd RSS-nyhetsflöden i er webbläsare, enkelt och praktiskt!

Har ni många favoritsidor & bloggar som ni vill hålla koll på senaste nytt ifrån? Använd då deras RSS-feeds och ha full koll utan att behöva klicka runt och besöka varje sida!

Det finns speciella program för RSS, men både Internet Explorer och Firefox har numera en smidig och lättanvänd funktion för detta. Internet Explorer 8.0 kallar det för Feeds som ligger under Favorit-knappen, Firefox 3.x kallar det Aktiva bokmärken.

Jag använder båda webbläsarna men har fastnat för hur RSS hanteras i IE så exemplet nedan är ifrån den läsaren.

1. Först söker vi upp en sida med ett RSS nyhetsflöde, tex Aftonbladet. Man kan hitta flöden på främst två sätt, dels markerar IE att ett flöde finns genom att Feeds-knappen lyser upp och vi klickar pilen bredvid:

Välj vilken RSS Feed att prenumerera på

Ett annat sätt är att klicka på de små RSS-ikoner  som många sidor har i sitt innehåll och ofta om de har många flöden så finns de samlade på en speciell sida. Aftonbladet har samlat sina här (finns länk kallad RSS långt ner i menyn till vänster).

2. Men vi väljer att klicka på flödet för Nyheter ovan och får då upp detta:

Klicka för större bild

3. Klicka på länken ‘Prenumerera på denna feed’:

4. Då kommer denna rutan upp:

Här kan ni då ändra namnet och även skapa en ny mapp att sortera i (funkar precis som Favoritmenyn), men vi klickar bara ‘Prenumerera’.

5. För att se de flöden man lagt till så klicka på Favorit-knappen och ändra där till fliken Feeds:

De flöden som är markerade med fet stil har fått nytt innehåll sedan ni sist läste. Klickar man på dem så visas endast de nya rubrikerna, klickar man en gång till eller på ett flöde utan något nytt så visas alla rubriker som arkiverats.

Hittar ni något som ser intressant ut så bara klicka den rubriken för att gå till hemsidan och läsa hela inlägget med design och bilder.

6. Som standard så uppdateras alla Feeds en gång per dygn, vill ni ändra detta så högerklicka namnet på en feed och välj ‘Egenskaper’ så kommer den här rutan upp:

Jag tycker en timme är lagom för de feeds som man vet uppdateras ofta, det är onödigt att ställa tiden för låg. Ni kan även välja att ställa standardtiden för alla feeds här och hur många rubriker som max skall sparas. När maxtalet uppnås så raderas de äldsta i takt med att nya fylls på.

7. Flöden som ni vet uppdateras ofta kan ni även tvinga en extra uppdatering för genom att klicka den lilla ikonen till höger om namnet i listan:

Kan vara praktiskt att göra just innan man läser.

Hoppas det här var intressant! För mig är numera RSS-flöden något jag knappt kan vara utan, man har alltid det senaste på ett ställe utan att behöva vada igenom en massa reklam osv.

Det här inlägget postades i Dator och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Använd RSS-nyhetsflöden i er webbläsare, enkelt och praktiskt!

  1. Ping: RIP Bengan Start, länge leve Bengans Blogg | Bengans Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s